Pauze scurte sau lungi? Care este mai bună?

Pauze scurte sau lungi? Care este mai bună?

Oricât de mult ți-ar plăcea ceea ce muncești și oricât de multă energie simți că ai avea pentru proiectele tale, e esențial, din când în când, să înveți să iei câte o pauză. Să te deconectezi de la activitatea profesională și să te conectezi cu tine, să îți acorzi timp și să te relaxezi.

 

Și nu uita…fără să te mai gândești la proiectele care te așteaptă. Asta e regula unor binemeritate momente de respiro.

 

Dar de ce sunt pauzele atât de importante?

 

Atunci când iei pauze reale de la muncă, adică în care te deconectezi de tot ce înseamnă ședințe, task-uri, proiecte, ai grijă de sănătatea ta fizică și emoțională.

 

Când ne gândim la pauze, le luăm în considerare atât pe cele scurte, precum pauza de masă, cât și pe cele mai lungi, precum concediile de câteva zile sau chiar sejururile.

 

De ce sunt esențiale pauzele de masă

 

Pe lângă faptul că pauzele dedicate servirii mesei sunt necesare pentru sănătatea organismului și îi asiguri nutrienții de care are nevoie, te încarci cu energia de care ai nevoie pentru task-urile care te așteaptă.

În plus, săritul frecvent peste mesele importante ale zilei, obiceiul nesănătos de a mânca pe fugă și alegerea alimentelor nesănătoase, dar care se prepară rapid, au efecte negative asupra sănătății, pe care le observi în timp.

Pauzele de masă au și beneficii psihologice, te ajută să te deconectezi de sarcinile profesionale și să te bucuri de un preparat culinar delicios. Pentru că faci o treabă minunată și meriți!

 

Concediile: necesitatea pauzelor mai lungi

 

Atât pauzele dintre două sarcini consecutive (căci nu putem munci continuu și la foc automat), cât și pauzele de masă intră în categoria obiceiurilor sănătoase de zi cu zi. Însă, specialiștii recomandă ca acestea să fie completate de pauze mai lungi, de câteva zile sau chiar mai mult. Adică ceea ce numim „concedii de odihnă”.

 

Atât corpul, cât și mintea ta au nevoie de reset și relaxare. Suntem oameni, nu roboți și e necesar să ne cunoaștem limitele și să nu ne supunem la muncă continuă, doar pentru că simțim că reușim. La un moment dat vom ceda și va urma o perioadă lungă de recuperare, așadar, constanța pauzelor este esențială pentru a avea o minte sănătoasă într-un corp sănătos.

 

Dacă obișnuiești să ai activitate constanță și să fii tot timpul în mișcare, îți va fi greu să te deconectezi total câteva zile. Am pregătit pentru tine câteva sfaturi pentru a te bucura cu adevărat de pauzele de care ai mare nevoie:

 

Cum să te bucuri de pauzele mai lungi de la muncă

 

  • Deconectează-te! Dar asta nu înseamnă că mai răspunzi la câte un mail dimineața sau intri într-un meeting cu un client. Deconectează-te de la mail, de la social media și încearcă să te abții când vrei să răspunzi la mesaje legate de muncă.

 

  • Acordă atenție lucrurilor și detaliilor din jurul tău. Adică trăiește prezentul și bucură-te cu adevărat de experiențele pe care le ai în zilele de concediu. Participă la activitățile la care te-ai înscris, savurează fiecare bucățică din preparatul culinar pe care îl încerci pentru prima data și…învață să asculți. Ascultă tot ceea ce se întâmplă în jurul tău, ascultă și oferă timp persoanelor din jurul tău și antrenează-te să fii prezent!

 

  • Dormi oricâte ore simți nevoia, fără să îți setezi alarme. Totul este despre relaxare, așa că oferă-i corpului și minții tale suficient timp să se odihnească și să-și încarce bateriile.

 

  • Cunoaște-te mai bine și conectează-te cu tine. Pauzele sunt cel mai bun prilej să te autodescoperi și să te redescoperi, așa că pune-ți întrebări și află ce lucruri îți plac, ce pasiuni ai și cum poți deveni cea mai bună variantă a ta.

 

Pauzele au multe beneficii pentru sănătatea fizică și emoțională, fiind cel mai bun prilej de autocunoaștere, dar și pentru a-ți crește nivelul de productivitate.

 

Bucură-te din plin de viața pe care o trăiești, învață să iei pauze zilnice scurte, dar și pauze de câteva zile, în care să îți încarci bateriile. Pentru a menține un echilibru e important să jonglezi între cele două tipuri de pauze și să găsești o constanță. Pentru că ai nevoie atât de pauzele scurte, cât și de cele lungi, în care îți resetezi mintea și te relaxezi.

Distribuie aceasta postare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *